Penguen | Karabat Kuşu

Not: Muhtelif forum ve blog sitelerinde Türkeröz, Türker Özpınar, 123snake45, buzulkuşu gibi adlarla yazan şahıs penguen anlamında buzulkuşu diye bir kelimeyi yaymaya çalışmaktadır. Hatta sarıgözlü buzulkuşu, sakallı buzulkuşu gibi uydurma tamlamalarla bu sözü penguen anlamındaymış gibi göstermeye çalışmaktadır (kullandığı e-posta man_lise@hotmail.com). Oysa buzulkuşu kelimesi (Azerbaycan Türkçesinde buzlaqquşu) Avibase "dünya kuş veritabanı" ve Pamukkale Üniversitesi'nin sözlükleri gibi çeşitli kaynaklarda Diuca speculifera anlamındadır. Penguen anlamında çeşitli sözlüklerde karabat, karabat kuşu sözü bulunmaktadır.

buzulkuşu Ayrıca buzulkuşu sözünü ilk defa 2011 yılında kendisinin penguen anlamında önerdiğini iddia etmektedir. Halbuki Kayseri'den İbrahim Aksu adındaki bir vatandaş dağda çektiği bir kuşun fotoğrafını (solda) yayınlarken 2008 yılında buzul kuşu ismini kullanmıştır.

Penguen (fr. pengouin) Güney yarımkürede, kutup bölgelerinde yaşayan, perdeayaklı, kısa kanatlı deniz kuşlarına verilen ad.

Penguen'lerin en ilgi çekici organları, tüysü küçük pullarla kaplı olan ve yüzgece benzeyen kanatlarıdır; kanatlarında telek bulunmadığı için penguenler uçamaz. Gövdeleri siyah, siyaha yakın gri ve beyaz tüylerle kaplıdır; bazılarının boynunda sarı lekeler bulunur. Bacaklar vücudun gerisine yakın olduğu için hayvan yürürken gövdesini dik tutmak zorundadır. Bazen karın üstü yere yatar, kanatlarıyle kendini öne iterek «kızak» gibi ilerler. Penguen mükemmel yüzer ve dalar; balık ve kabuklu hayvanlarla beslenir. Dişi penguen yılda bir veya iki yumurta yumurtlar; yumurtalarını doğrudan doğruya toprağa veya kaya kovuklarındaki yuvalara bırakır. Büyük türleri tek yumurta yumurtlar ve bunu karın kısmındaki bir deri kıvrımında saklayarak kuluçka devrini ayakta geçirir. Vücutları hav tüyleriyle kaplı doğan yavruları bazen bütün sürü ortaklaşa besler, büyütür.

Başlıca penguen türleri: 1. imparator pengueni (Aptenotydes Forsterit), Güney kutbuna çok yakın bölgelerde yaşar; boyu 1,20 m'ye kadar ulaşır. Üremesi Antarktika kışı sırasında kutup gecelerinde olur, yavruları yaza büyümüş olarak çıkar; 2. kral pengueni (A. Patagonica) daha küçüktür; kutuptan daha uzak yerlerde yaşar; 3. küçük mavi penguen (Eudyptula minor), Avustralya ve Yeni Zelanda kesiminde yaşar; penguenlerin en küçüğüdür (ördek büyüklüğünde); 4. gözlüklü penguen (Spheniscus demersus) Güney Afrika kıyılarında yaşar; buna benzeyen diğer bir tür (S. mendiculus) ekvatorun güneyinde Galapagos adalarında bulunur. Güney denizlerinin kıyılarında bunlardan başka birtakım küçük penguenler daha vardır.

Penguen adı, eskiden Kuzey yarımkürede yaşayan dalıcımartıgillerden bazı kuşlara (alca) verilirdi. Bu kuşların soyunun tükenmesiyle adı Güney yarımkürede yaşayan bugünkü penguenlere miras kaldı. (Kaynak: Meydan Larousse)

.